В Україні стартував збір яблук нового врожаю

В Україні розпочався збір яблук нового сезону. Як наслідок, відпускні вартість фруктів різко падає. Виробники також відзначають низький попит на літні сорти врожаю 2025 року як додатковий фактор зменшення цін.

7384_1463120378_igozen00.jpg (135.43 Kb)

Цю інформацію підтверджують фахівці ініціативи EastFruit. Зокрема, лише за перші дні цього тижня вартість нових яблук в середньому впала на 12%, і станом на сьогодні ціни на них коливаються між 35-45 грн/кг ($0,85-1,09/кг), враховуючи різноманітність сортів та розміри партій. При цьому багато оптових фірм та магазинів досі пропонують минулорічні яблука, зокрема імпортовані з Польщі.

Учасники ринку пов’язують ціновий спад із сезонним зростанням пропозиції від українських виробників. Одночасно попит як на внутрішній, так і на експортний товар залишається слабким, що додатково стимулює зниження цін.

Важливо відзначити, що попри загальне падіння цін, поточні показники на 2,2 раза вищі порівняно з аналогічними датами минулого року.

Чому вартість може відновити зростання
Хоча зараз спостерігається тимчасове здешевлення, довгострокові перспективи для ринку яблук залишаються невизначеними. Ще навесні 2024 року покупці стикалися зі зростанням цін до 100 грн за кілограм у деяких регіонах. Ключовими причинами цього були:

необхідність використання спеціальних холодильних установок для зберігання, що веде до збільшення витрат на енергію;
дефіцит якісних плодів після зимового та весняного періодів;
вплив інфляційних процесів та загальної ринкової непередбачуваності.
Фахівці вважають, що після недовгої стабілізації наприкінці літа ціни почнуть поступово підвищуватись. В очікуванні, що взимку вартість може досягати 70-80 грн за кілограм. Хоча поточний сезон супроводжується коливаннями, експерти відносяться до наступного року з більшою впевненістю. Наголошується, що 2026 рік може принести стабільність для обох сторін ринку.

За даними “Мінфіну”, середня вартість яблук на 23 серпня 2025 року зафіксована на рівні 62,9 грн/кг.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *