Кав'ярня Фото: Інформатор
Глобальні ціни на каву зберігаються поблизу пікових значень за останні пів століття, яких було досягнуто в лютому 2025 року. На той час оптова ціна зерен арабіки – найулюбленішого виду кави у світі – перевищила 4 долари за фунт (0,45 кг), інформує CBS. З 2024 року вартість арабіки збільшилася вдвічі: у січні 2024 року вона становила близько 2 доларів, у жовтні 2025 року ціна на арабіку становить близько 3,85 долара за фунт. Такий різкий стрибок закупівельних цін спричинив відчутне підвищення вартості кави на вітринах магазинів. І вартість буде продовжувати зростати.
Вартість кави в Україні
У жовтні в Україні кілограм кави Jacobs Crema Gold в зернах оцінюється в середньому в 980 гривень, що на 27% більше, ніж на початку року. У січні вона коштувала 770 гривень, відповідно до відомостей одного з найбільших в Україні інструментів для зіставлення цін і товарів Hotline. Кілограм Lavazza Oro Mountain Grown на початку року коштував 1 175 гривень, у жовтні вже – 1 820 гривень. Збільшення ціни склало досить значні 58%.
Ціни за один кілограм Ambassador Blue Label зросли на 33% – з 605 гривень на початку року до 805 гривень у жовтні.
Розчинна кава також стала дорожчою з початку року. За 400 грамів гранульованої кави Nescafe Gold восени потрібно віддати 930 гривень – на початку року вартість була на рівні 660 гривень (+28%). Упаковка Ambassador Premium, вагою 500 грамів у жовтні обійдеться в середньому у 900 гривень. На 1 січня ціна на неї була на 41% меншою – 635 гривень.
Найменше зросла ціна на каву Jacobs Monarch. За 500 грамів цього напою у жовтні доведеться заплатити в середньому 850 гривень, тоді як у січні вона коштувала 785 гривень. Підвищення ціни склало лише 8%.
На формування ціни кави в Україні впливають деякі фактори. Насамперед, це коливання курсу валют, оскільки кава імпортується, і зміни в курсі безпосередньо відбиваються на її вартості. Важливу роль також грає націнка дистриб’ютора. Безперечно, велике значення має і ціна закупівлі, за якою дистриб’ютор купує каву на світових ринках, зауважив професійний бариста Руслан Карелашвілі.
Чому росте вартість кави
Погодні умови залишаються ключовим фактором, що впливає на пропозицію і ціну кави, оскільки її культивування та врожайність надзвичайно чутливі до умов довкілля, повідомляє CNBC. Велика посуха, яка охопила Бразилію влітку 2024 року, відчутно зменшила урожай. Вслід за цим регіон накрили інтенсивні дощі, які також пошкодили процес вирощування.
Посуха викликає стрес у кавових дерев, а надмірна вологість згодом погіршує якість і зменшує кількість ягід і зерен. Несприятливі погодні умови вплинули і на виробництво кави в Індонезії та В’єтнамі, де урожай зменшився на 16,5% і 20% відповідно. На Бразилію та В’єтнам разом припадає майже половина глобального обсягу виробництва кави, згідно з інформацією Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН.
На фоні росту цін великі компанії, такі як Starbucks, віддають перевагу використанню наявних запасів кави, а не купувати дорогі зерна на відкритому ринку. За останні роки ці запаси зменшилися значно нижче історичних рівнів. Ринок здатний досить стабільно переживати дефіцит при великих запасах, проте їх нинішній низький рівень робить його вразливим: у випадку нового поштовху попиту або проблем з поставками ціни можуть різко зрости, додають аналітики CNBC. В українських імпортерів теж є подібні “подушки безпеки” у вигляді довгострокових угод. Так діють найбільші постачальники, наголосив Карелашвілі.
“Втім, закупівля певних партій відбувається за цінами короткострокового ринку і це для ринку Specialty Coffee (кава найвищої якості) в Україні – найбільша проблема” – додав фахівець.
Разом з цим світовий попит на каву продовжує збільшуватися. Так, у Китаї – країні з найбільшою кількістю населення на планеті, за даними CNBC, споживання кави за останні десять років зросло на 150%. Додатковий тиск на ціни чинять і політичні події. З грудня 2024 року в Європейському союзі набрав чинності закон, який забороняє реалізацію продукції, включаючи каву, якщо компанії не можуть довести, що їхня діяльність не пов’язана з вирубкою лісів. Мета цього регулювання – зменшити викиди парникових газів і запобігти втраті біорізноманіття. Проте такі заходи можуть спричинити подальше скорочення постачання кавових зерен, застерігають експерти видання. Геополітичні конфлікти також сприяють зростанню цін. Військові дії у Секторі Гази викликали нестабільність в районі Червоного моря, через яке проходить близько 30% світових контейнерних перевезень, включаючи поставки кави з В’єтнаму.
“Прогноз на ціни в Україні – не надто позитивний, вони будуть рости, оскільки сировина продовжує дорожчати хоч і не так швидко, як на початку року”, – спрогнозував Карелашвілі. Бізнес в Україні вже відчуває подорожчання кави, тому відбувається постійна переоцінка товарів. Таким чином виробникам приходиться більш активно конкурувати за споживача, пропонуючи кращий сервіс. “З одного боку, кінцевий споживач купує каву, що постійно дорожчає, але з іншого – отримує додатковий сервіс, якого раніше не бачив – це і презенти до замовлення, різноманітні поради та онлайн-консультації, запрошення на майстер-класи, заходи від виробника і таке інше”, – підсумував Карелашвілі.