Всі основні інгридієнти традиційної новорічної страви за рік підскочили у ціні.
Популярний серед українців салат “Олів’є” за рік додав у ціні. Цього року на нього доведеться витратити на 19% більше, ніж минулого.
Аналітик асоціації “Український клуб аграрного бізнесу” (УКАБ) Максим Гопка в коментарі УНІАН розповів, що на порцію салату “Олів’є” доведеться витратити 300 гривень проти 252 грн у 2023 році.
За його словами, зараз 350 грамів вареної ковбаси у середньому коштують 152 гривні, а торік її вартість становила 118 грн. Таким чином ковбаса здорожчала приблизно на 29%.
У середньому чотири яйця того року коштували 24 гривні, а тепер вартість становить 32 грн, тобто ріст цін склав 33%.
Консервований зелений горошок коштує приблизно 40 гривень, а торік за нього потрібно було заплатити 52 грн. Таким чином його ціна знизилася на 23%.
У середньому зараз 200 грамів майонезу коштує 25 гривень, а у 2023-му соус коштував приблизно 20 гривень, тобто за рік його вартість зросла на 25%.
За 200 грамів квашених огірків потрібно у середньому віддати 35 гривень проти 30 грн торік, тобто ціна вища на 17%.
Що стосується овочів, то за 300 грамів картоплі доведеться заплатити близько 11 гривень, а у 2023 році на неї витрачали у два рази менше – 5,5 грн. Водночас 150 грамів моркви обійдуться у 5 гривень проти 2 гривень минулого року, тобто вартість зросла у 2,5 раза.