І до кавуна, і до макаронів, і навіть до коктейлю: універсальний соус приготувати дуже просто

Рецепт

Соус знаходить широке застосування у мексиканській кулінарії.

Різновидів соусів існує надзвичайно багато. Сотні варіацій, кожна з яких відрізняється неповторними смаковими відтінками. Серед них особливо помітний мексиканський варіант. Він має декілька назв: «Шамой», «Шамоя» або «Чамой» (Chamoy). Цей універсальний соус вражає гармонійним поєднанням солодкуватості з кислинкою, гіркотою та сіллю. Його застосовують як до м’ясних страв, так і до десертів. Смакує ідеально з фруктами (навіть кавуном) та морозивом. Також його використовують як інгредієнт для коктейлів або основу для маринаду.

Хоча «Шамой» не вважається автентичним мексиканським соусом, він улюблений серед жителів країни. Його часто додають до вуличних закусок, щоб надати їм гостро-пікантного акценту. Варто зазначити, що він символізує кулінарний міст між континентами. Купити «Шамой» можна в магазинах, проте його легко приготувати самостійно. Інгредієнти доступні, а процес займає мінімум часу. Отже, приступаймо до діла.

Соус шамой

Соус з кисло-солодким, солоним і гострим смаком

Соус з поєднанням солодкого, кислого, солоного та гострого

Необхідні інгредієнти:

  • вода – 4 склянки
  • курага – 1 склянка
  • чорнослив без кісточок – ½ склянки
  • сушене манго – ½ склянки
  • квіти гібіскуса – ½ склянки
  • білий цукор – ½ склянки
  • приправа чилі-лайм (такі бренди, як Tajín) – 4 ст.л.
  • лаймовий сік – 2 ст.л.

Приготування:

У каструлю середнього розміру наливаєте воду, додаєте цукор, курагу, чорнослив, манго, гібіскус та приправу. Ставите на плиту й доводите до кипіння. Після закипання накриваєте кришкою, зменшуєте вогонь до мінімуму та тушкуєте 30 хвилин. Через зазначений час вимикаєте плиту й відкриваєте кришку. Залишаєте охолонути.

Перекладаєте суміш у блендер, додаєте лаймовий сік та збиваєте до гладкої маси. Для більш рідкої текстури додайте 1–2 ложки води. Переливаєте в скляну банку з кришкою. Соус зберігайте у холодильнику.

Рекомендації від Інформатора: інтенсивність смаку регулюйте, додаючи або зменшуючи кількість лаймового соку та приправи чилі. Замінники: сливи/абрикоси замість кураги та чорносливу, лимон замість лайма, ананас/папая замість манго.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *