Хліб Фото: Інформатор
У 2025 році вартість хлібобулочних виробів продовжить зростання: якщо у 2024 вона збільшилася на 20%, то наступного року очікується додаткове підвищення на 15-20%, заявив директор ТОВ “Київ Хліб” Юрій Дученко.
“Прогнози на 2025 рік вказують на тенденцію зростання цін на продукцію. Це обґрунтовано збільшенням витрат, перш за все на сировину, зокрема борошно, енергоресурси та підвищення заробітної плати. До кінця поточного року можливі нові етапи подорожчання. За нашими оцінками, до грудня вартість зросте на 15-20%”, — пояснив він на конференції “Хліб.ua”.
Дученко зазначив, що зараз переважна кількість хлібозаводів функціонує на межі прибутковості, а частина з них — у збитковому стані. Аналізуючи перспективи галузі на 2025 рік, керівник “Київ Хлібу” акцентував на зростанні обсягів продажу хліба з простими рецептурами. Одночасно фіксується зменшення попиту на пшеничні, булочні та здобні вироби. Таким чином, згідно з його словами, споживачі менше купують більш дорогі продукти у кількісному вираженні.
Серед ключових викликів для галузі експерт виділив недостатню ліквідність підприємств через низьку прибутковість виробництва, залежність від енергоносіїв, зменшення платоспроможності населення, складності у логістиці, обмеження експортних операцій та розширення тіньового сектора, що становить 40-50% ринку.
“Не можна стверджувати, що весь ринок перебуває в тіні. Мова йде про використання спрощеної системи оподаткування та окремих схем у трудових розрахунках. Продукція, що виготовляється та реалізується на 20% дешевше, утворює жорстку конкуренцію на ринку з понад 4 тисячами виробників, які пропонують аналогічний товар за ринковими цінами. Боротьба між гравцями надзвичайно жорстка”, — підкреслив Дученко.
Для покращення ситуації директор “Київ Хлібу” запропонував впровадження автоматизації виробництва, використання інноваційних рішень, таких як штучний інтелект, оптимізацію каналів дистрибуції, розширення сегментів фастфуду та стрітфуду, франчайзингові моделі та фокус на здоровому свіжому хлібі.
Як повідомлялося раніше, головний консультант Національного інституту стратегічних досліджень Іван Усс зазначив, що до грудня вартість стандартної буханки хліба може досягти 55 гривень. За його словами, цьому сприятиме переважне використання вітчизняної сировини та виробничих потужностей, що знижує собівартість.
Усс наголошує, що суттєвим чинником підвищення цін може стати вартість палива: його подорожчання безпосередньо вплине на ціноутворення хліба. За його оцінками, зростання відбуватиметься поступово, без різких стрибків, але до кінця року воно неминуче.
Однак, у разі масованих ударів по хлібопекарних підприємствах пропозиція скоротиться, що спровокує різке збільшення цін. Натомість запуск нових виробничих ліній з випуску хліба може призвести до зростання пропозиції та зниження вартості.