Ціни на сир в Україні: прогнози експертів засмучують

Сир Фото: Інформатор

Сир. Зображення: Інформатор

Українська сирна галузь залишає межсезоння – підприємства готуються до активного попиту ще до кінця літа. Це спровокує збільшення цінових показників. Інформацію публікує AgroWeek.

Підвищення цін: передумови та наслідки

Ключовою передумовою потенційного зростання цін на сир називають останнє зміцнення цін на молоко. Це може погіршити становище місцевих виробників, оскільки сезонне посилення споживання сиру може бути покрито здебільшого за рахунок ввезення. У ситуації зростання імпорту більш доступних європейських сирів українські виробники потрапляють у жорстку конкурентну боротьбу.

У липні 2025 року ввезення твердого та напівтвердого сиру в Україну зросло на 12% в порівнянні з попереднім роком. Зростання імпортних обсягів чинить додатковий тиск на вітчизняних виробників та ускладнює їхню ситуацію на внутрішньому ринку.

Експортні тенденції та галузеві проблеми

Одночасно із зростанням імпорту українські сировиробники показують добрі темпи експорту. У липні відвантаження напівтвердого сиру зросли на 28% порівняно з аналогічним місяцем минулого року. Ще вищим було зростання поставок сирних продуктів – за липень їх вивезли удвічі більше, ніж за той самий період минулого року. Фахівці пояснюють цей експортний стрибок втратою конкурентоспроможності російської продукції на ринках Центральної Азії. Враховуючи цю динаміку, сировиробникам слід виважено формувати цінову стратегію для збереження позицій на внутрішньому ринку та в експортних відправленнях.

Як інформував Інформатор, хлібопродукти продовжать зростати у вартості протягом 2025 року: якщо у 2024 році вони подорожчали на 20%, то цього року ціновий ріст склав би ще 15-20%, зазначив директор ТОВ “Київ Хліб” Юрій Дученко.

“На 2025 рік ми прогнозуємо тенденцію до зростання цін на вироблену продукцію. Це логічно, оскільки витрати підвищилися – насамперед на основну сировину, як-от борошно, на енергоресурси, а також виріс фонд оплати праці. Вважаю, що до кінця року відбудеться підвищення вартості. Ціновий приріст до грудня складе 15-20%”, – заявив він під час форуму “Хліб.ua”.

Дученко акцентував, що зараз переважна більшість пекарень працює на межі окупності, а окремі навіть у збиток. Оцінюючи галузеві перспективи на 2025 рік, директор “Київ Хлібу” виявив зростання попиту на хліб простої рецептури у тонарі. Одночасно відзначається спад продажів пшеничних, булочних та кондитерських виробів. Тобто, на його думку, попит на кондитерську продукцію з вищою прибутковістю (у ваговому вираженні) скорочується.

До основних галузевих труднощів експерт відносить зменшення оборотних коштів на переробних потужностях через низьку рентабельність, залежність від енергопостачання, падіння купівельної спроможності громадян, транспортні проблеми, обмеження на експорт та розширення тіньового сектору до 40-50%.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *