Європа зафіксувала падіння цін на цукор

Вартість товарів у Європі впала більш ніж на третину з минулого літа.

9415_1467715659_rost_cen_na_sahar.jpg (86,32 Кб)

Ціни на цукор у Європі впали до найнижчого рівня за три роки через надлишок запасів, спричинений збільшенням експорту з України, збільшенням виробництва цукрових буряків та зниженням споживання цукру, повідомляє Financial Times.

Ціна на цукор в ЄС впала більш ніж на третину за рік до 536 євро за тонну. Середня вартість його виробництва зросла на 200 євро за тонну з 2017 року через зростання цін на сільськогосподарські ресурси, енергоносії та ризики, пов'язані зі зміною клімату.

Низькі ціни та стрімке зростання експлуатаційних витрат змушують заводи закриватися. Тільки цього року в Європі закрилося п'ять цукрових заводів. Враховуючи 14 закритих заводів у Великій Британії між 2010 і 2025 роками, кількість діючих заводів скоротилася до 83.

За словами виробників, галузь зазнала значних збитків через імпорт, особливо з України. У 2023 та 2024 роках до ЄС надійшло понад 1 мільйон тонн вітчизняного цукру, що призвело до збільшення запасів та зниження цін. Брюссель погодився скоротити імпортні квоти з України на 80% з липня.

Європейські виробники цукру звинувачують у проблемах галузі політику ЄС, яка вимагає від виробників дотримуватися суворіших екологічних стандартів, ніж іноземні конкуренти, які користуються безмитною торгівлею, що, на їхню думку, серйозно підриває європейську конкурентоспроможність.

Наприклад, німецька компанія Südzucker, найбільший виробник цукру в Європі, у липні повідомила, що її операційний прибуток у першому кварталі впав на 85% до 22 мільйонів євро. Цукровий підрозділ компанії зазнав операційних збитків у розмірі 56 мільйонів євро. За весь рік група очікує збитків до 200 мільйонів євро.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *