Темпи річної інфляції в Україні зненацька сповільнилися з 11,3 до 8,6%. Це викликано зниженням цін на овочі та фрукти з нового врожаю , але це не остаточна причина позитивної динаміки.
Про це йдеться у коментарі Національного банку України щодо рівня інфляції у серпні 2023 року. Швидкість зростання цін виявилася суттєво нижчою за траєкторію прогнозування в “Інфляційному звіті” за липень поточного року, і це спровоковано високим обсягом пропозицій сирих харчових продуктів, у тому числі овочів та фруктів з нового врожаю – темпи зростання вартості такої “сировини” стрімко впали до 3, 4% у річному вимірі (р/в).
Зокрема, овочева агропродукція подешевшала на 25,7% завдяки розширенню кількості пропозицій – просіла вартість овочів у споживчому наборі, а також баштанних культур внаслідок сприятливих погодних умов та нарощування сільгоспвиробництва в деяких регіонах. При цьому перестали дорожчати й алкогольні напої, що не пов’язано з “новим урожаєм”, а зумовлено лише уповільненим зростанням виробничих витрат на тлі тиску з боку “тіньового бізнесу”.