Сирні вироби стрімко набирають популярності серед українських споживачів. Зростання попиту пов'язане зі збільшенням вартості твердих сирів, для яких сирні вироби є дешевшою альтернативою.
Про це повідомляє Infagro. Експерти пов'язують цю тенденцію з двома факторами:
ціни на сир у ЄС впали на 8% у серпні;
можливе зростання ціни на сир від вітчизняних виробників на 5%.
Це може зірвати плани українських сироварів щодо осіннього пожвавлення продажів. Наразі саме сирний продукт демонструє найдинамічніше зростання продажів, оскільки для багатьох покупців цей продукт став єдиним доступним варіантом.
Чому сирний продукт дешевий?
Основна відмінність сиру від сирного продукту полягає у складі: якщо сир виготовляється тільки з молока, то в сирному продукті його міститься менше 20%. Решта – це рослинні жири (найчастіше кокосова олія) та інші замінники молочної сировини. Тому такий продукт менш корисний.
«Зростання цін на український сир вже дає свої наслідки: імпорт зростає, а полиці магазинів все частіше займають сирні вироби – дешевша альтернатива, яка стрімко набирає популярності серед споживачів», – зазначають аналітики.
Таким чином, сироварам доводиться ділити ринок як з імпортерами, так і з місцевими конкурентами, які обрали більш доступний формат. Крім того, очікується, що тенденція до зростання споживання сиру продовжиться.
Ціновий дисбаланс між іноземними та вітчизняними сирами (імпортна продукція часто коштує дешевше) призвів до зростання імпорту твердих та напівтвердих сирів на 12% у річному обчисленні у липні. Водночас поставки напівтвердих сирів зросли на 28% порівняно з тим самим місяцем 2024 року.
Україну завалює польський сир
Якщо раніше магазини були заповнені переважно сиром від вітчизняних виробників, то сьогодні ситуація кардинально змінилася – понад 50% полиць українських супермаркетів зайняті імпортом. Це загрожує розвитку вітчизняної промисловості, і восени очікується зростання цін на молочну продукцію приблизно на 5%.
Найбільша частка імпортних сирів припадає на Польщу, яка не тільки активно постачає, а й продає сир дешевше за український. Це пов'язано з тим, що за останнє десятиліття польські виробники зробили потужний стрибок у розвитку переробної промисловості.
Завдяки фінансовій підтримці Європейського Союзу польські фабрики змогли модернізувати виробництво, знизити витрати та досягти вигідніших умов збуту. В результаті, незважаючи на те, що сировина в Польщі дорожча, готовий сир дешевший.