Продовольчий індекс цін ФАО: зміни.

Світові розцінки на продовольчі товари у вересні зменшились, оскільки спад вартості цукру та молочної продукції перекрив нові найвищі показники цін на м’ясо.

9204_gnach1_jpg_resized.jpg (63.92 Kb)

Про це сповістила в п’ятницю Продовольча та сільськогосподарська організація ООН, повідомляє Reuters.

Що продемонстрував індекс ФАО

Індекс цін на харчові продукти ФАО, який відстежує сукупність продовольчих товарів, що продаються на міжнародному ринку, у вересні становив в середньому 128,8 пункту, що є нижчим за переглянутий показник 129,7 у серпні.

Індекс збільшився на 3,4% у порівнянні з аналогічним місяцем минулого року, хоча й зменшився майже на 20% у порівнянні з найбільшим значенням у березні 2022 року після повномасштабного вторгнення рф в Україну.

Водночас, індекс цін на цукор досяг найнижчого рівня з 2021 року.

Згідно з інформацією ФАО, зниження цін на цукор відображає покращення перспектив щодо поставок, оскільки виробництво в Бразилії перевершило очікування, а в Індії та Таїланді прогнози щодо врожаю є сприятливими.

Індекс агентства цін на молочну продукцію впав на 2,6% у порівнянні з попереднім місяцем, що, своєю чергою, було викликано значним зниженням цін на масло на тлі збільшення прогнозів виробництва в Океанії.

Індекс цін на зернові культури ФАО зменшився на 0,6% у порівнянні з серпнем, при цьому ціни на пшеницю знижувалися третій місяць поспіль через великі врожаї та низький міжнародний попит.

Ціни на кукурудзу також зменшилися, частково під впливом тимчасового призупинення експортних податків в Аргентині.

Індекс цін на рис агентства також показав місячне падіння через скорочення обсягів замовлень покупців з Філіппін та Африки.

Розцінки на рослинну олію впали на 0,7%, оскільки зниження котирувань пальмової та соєвої олії перекрило зростання цін на соняшникову та рапсову олію.

Натомість індекс цін на м’ясо ФАО збільшився на 0,7% до нового рекордного рівня через підвищення котирувань яловичини та баранини.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *