Ціни на яйця в Україні зросли на 58%, досягнувши в середньому 58,5 грн за десяток. Основні причини – сезонне зниження виробництва, подорожчання кормів і скорочення поставок від приватних господарств.
Про це розповіла керівниця відділу маркетингу оптового ринку “Шувар” Тетяна Попович. Середня вартість десятка курячих столових яєць на ринку “Шувар” нині становить 58,5 грн, тоді як у 2023 році цей показник був лише 37 грн. Таке різке подорожчання обумовлене кількома основними факторами:
сезонні зміни у виробництві яєць;
Осінь традиційно є періодом зниження продуктивності курей. З похолоданням птиця починає нести менше яєць, що призводить до скорочення обсягів виробництва. Це природне явище щороку впливає на ринок, але у 2024 році ефект був посилений іншими чинниками.
подорожчання кормів;
Зростання цін на зернові культури, які є основним компонентом кормів для птиці, стало ще одним важливим фактором. Відновлення вартості зернових призвело до підвищення собівартості вирощування курей і, відповідно, цін на яйця.
залежність ринку від внутрішнього виробництва;
Український ринок яєць майже повністю складається з вітчизняної продукції, оскільки країна є нетто-експортером яєць. Це означає, що зовнішні поставки не можуть швидко компенсувати дефіцит продукції, викликаний сезонними чи економічними факторами.
погіршення погодних умов для приватних господарств;
Приватні фермери, які часто постачають нефасовані яйця, зменшили виробництво через похолодання. Як наслідок, таких яєць на ринку стає дедалі менше, що також тисне на ціну.
За даними, фасовані яйця категорії С0 нині продаються в супермаркетах переважно за 75 грн за десяток, а вища категорія коштує від 80 грн. Нефасований продукт, хоч і дешевший – від 57 грн за десяток, – стає рідкісним у магазинах. У містах, як-от Одеса, навіть найдешевші яйця другої категорії продаються по 5,70 грн за штуку, що є найнижчою ціною. Однак яйця категорії С1 коштують уже від 6 грн за штуку.
Лише за жовтень 2024 року ціна на яйця зросла у півтора раза. Якщо на початку осені десяток яєць коштував у середньому 37-40 грн, то нині навіть найдешевші фасовані яйця перевищують позначку у 50 грн, а преміум-продукція вже в районі 80 грн.
Загалом, згідно з моніторингом OBOZ.UA, станом на 15 листопада великі мережі пропонують яйця категорії С0 нижнього цінового сегмента в середньому по 74,9 грн. Ціна на такий продукт коливається від 69,9 до 79,7 грн.
“АТБ” – 74,9 грн/дес.;
“Фора” – 69,9 грн/дес.;
“Сільпо” – 75,9 грн/дес.;
“Varus” – 76,9 грн/дес.;
“Auchan” – 76,9 грн/дес.