Як стверджує виробник, з хлібом із жита обставини складніші.
В Україні цієї пори року та взимку можуть піднятися ціни на хлібобулочні вироби. Однак не варто передбачати великого здорожчання. Про це повідомив президент “Всеукраїнської спілки пекарів” Юрій Дученко у коментарі “Українському Радіо”.
“Деякі перестороги щодо підняття цін ймовірні – в межах 5-10%. Такий прогноз. Але лиха тут не станеться”, – зауважив він.
Він зазначив, що для української хлібопекарської галузі необхідно 2,5 мільйони тонн пшениці для випікання хліба. Цьогоріч вже було зібрано близько 6 млн тонн пшениці продовольчого призначення першого, другого і третього ґатунку.
“Існує певна тривога, що борошномелам буде важче формувати відповідні партії, щоб забезпечити високоякісне борошно. І це впливатиме на формування вартості зерна для хлібопечення, а отже – на борошно і хліб. Це щодо пшеничного зерна”, – додав фахівець.
За словами Дученка, із житнім хлібом ситуація більш заплутана. Він розповів, що для його виготовлення в достатньому обсязі потрібно 180 тисяч тонн житнього зерна.
“Його зібрали, але не все житнє зерно має належну якість, на превеликий жаль. Тому житнє зерно може бути в нестачі. До речі, за останній рік вартість зерна зросла в рази, а отже, і на житнє борошно”, – наголосив експерт.