Глобальні ціни на м’ясо – історичний максимум.

У вересні вартість м’ясної продукції на глобальному ринку зросла до безпрецедентних значень, у той час як ціни на інші основні продукти харчування зменшилися.

8029_1463056725_1431429624_kloppex_ru_myaso_kuski_zelen.jpg (69.26 Kb)

Про це йдеться у звіті продовольчої організації ООН (FAO).

У вересні 2025 року Індекс продовольчих цін FAO (FFPI) досяг позначки 128,8. Це на 0,7% менше, ніж серпневий показник (129,7). Зниження цін на зернові, молокопродукти, цукор та олії переважало над зростанням цін на м’ясо.

FFPI перевищував вересневий рівень 2024 року на 3,4%, але був на 19,6% нижче максимуму, зафіксованого в березні 2022 року після російського вторгнення в Україну, що спровокувало різкий стрибок цін.

Індекс цін на м’ясо FAO у вересні досяг 127,8 пунктів. Це на 0,7% більше, ніж у серпні, та на 6,6% більше, ніж роком раніше. Зростання було викликане збільшенням вартості яловичини та м’яса баранини, тоді як ціни на свинину та курятину залишалися відносно незмінними.

Ціни на яловичину досягли історичного максимуму через потужний попит у США та обмежені внутрішні пропозиції.

Ціни на баранину піднялися через високий попит та обмежені обсяги експорту з регіону Океанії.

У той же час, вартість свинини та м’яса птиці практично не змінилася, що відображало стабільну ситуацію на світових ринках.

Індекс цін на молочні продукти FAO у вересні склав 148,3 пункту. Це на 2,6% менше, ніж у серпні, але майже на 9% більше, ніж рік тому. Здешевшали всі категорії продуктів. Вартість масла знизилася на 7%, знежиреного молока – на 4,3%, незбираного молока – на 3,1%. Ціни на сир впали незначно.

Зниження ціни масла пояснюється збільшенням пропозиції вершків та зниженням потреби в морозиві в північних країнах. Ціни на сухе молоко впали через слабкий попит та конкуренцію на експортних ринках.

Індекс цін на рослинні олії FAO у вересні склав 167,9 пункту. Це на 0,7% менше, ніж у серпні, але на 18% більше, ніж минулого року. Зменшення відбулося через зниження цін на пальмову та соєву олії, що частково компенсувало зростання котирувань соняшникової та ріпакової олій.

Світові ціни на пальмову олію знизилися через великі запаси в Малайзії. Вартість соєвої олії падала другий місяць поспіль через розширені поставки з Аргентини. Котирування соняшникової та ріпакової олій зростали на тлі обмеженості поставок з Чорноморського регіону та Європи.

Індекс цін на цукор FAO у вересні склав 99,4 пункту. Це на 4,1% нижче, ніж у серпні, і на 21,3% менше, ніж роком раніше. Показник опустився до найнижчого рівня з березня 2021 року.

Зниження цін пов’язане зі значним обсягом виробництва цукру в Бразилії та розширенням посівних площ. Це призвело до найбільшого здешевлення за останні чотири роки.

Індекс цін на зернові FAO у вересні становив 105 пунктів. Це на 0,6% нижче, ніж у серпні, і на 7,5% нижче, ніж минулого року.

Вартість пшениці зменшувалася третій місяць поспіль через низький попит на міжнародному ринку та великі врожаї у Росії, Європі та Північній Америці. Ціни на кукурудзу також знижувалися через прогнози надлишкових поставок зі США та Бразилії.

Водночас зросли ціни на ячмінь та сорго. Індекс цін на рис впав на 0,5%, в основному через зниження вартості індійського рису.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *