Очікується, що вартість даного фрукта у цьому сезоні буде доволі значною.
Внаслідок травневих заморозків, які знищили десяту частину садів, аграрії Вінницької області збирають меншу кількість фруктів, проте покладають надії на більші ціни.
Про це повідомив генеральний директор корпорації “Вінниця-Садвінпром” Сергій Бойчук, повідомляє портал SEEDS. Провідний агроном фермерського господарства “Іванівська калина” у селі Іванів Хмельницького району Вадим Розпотнюк заявив, що сезон складний, оскільки травневі морози знищили частину цвіту.
“Цьогоріч у нас спостерігалися аномально низькі температури під час періоду цвітіння. Якщо казати про врожай, то 40% втрати. Якщо говорити по сортах, то листопадова – це буде приблизно 30 тонн з гектара цього року. Щодо “яблонівської”, то півтори тонни з гектара – це не врожайність. Це незначний показник”, – розповів Розпотнюк.
За його словами, через непрості кліматичні умови фермери були змушені збільшити видатки на обробку саду, і тепер собівартість вирощування груші на 30% вища, ніж минулого року.
“Ми застосували значно більше препаратів для боротьби з несприятливими погодними умовами. Це призвело до меншого врожаю, але хоч якогось. Врожай економічно обґрунтований”, – стверджує Розпотнюк.
Він зауважив, що, незважаючи на втрати, фермери мають надію на високі ціни. Цього року українська груша буде у дефіциті.
“Є передбачення, що ціна на груші в Україні буде досить високою. Якщо в минулому році середня фермерська ціна була 50 гривень у момент реалізації зі сховища, то цього року ця ціна гривень, я гадаю, 70 вона повинна бути. Цього року ми реалізуємо весь урожай прямо з саду”, – повідомив головний агроном.