Чому щомісячно в Україні хліб дадає в ціні

В Україні хлібобулочні вироби щомісяця дорожчають у середньому на 1,5-2,5%.

4789_1470907616_9418ef8eb40a32be32fd9188b41deb89.jpg (76.36 Kb)

Така стабільна тенденція зростання цін зумовлена подорожчанням основних компонентів, необхідних для виробництва хліба, повідомила виданню “Апостроф” головна наукова співробітниця відділу аграрного ринку та міжнародної інтеграції Національного наукового центру “Інститут аграрної економіки” Світлана Черемісіна.

За її даними, з початку 2025 року борошно подорожчало на 7,2% – до 21,36 грн/кг, соняшникова олія – на 10,3%, до 80,20 грн/кг. Ціна на цукор, яка раніше знижувалася, знову зросла й нині становить 33,41 грн/кг.

Крім того, на подальшу цінову динаміку вплине цьогорічний урожай зернових. За найпесимістичнішими оцінками, у 2025 році він може скоротитися на 10% і становити приблизно 51 млн тонн. Загалом, як зазначають експерти, тенденція до поступового підвищення вартості хліба збережеться.

За прогнозом Черемісіної, до кінця літа 2025 року пшеничний хліб з борошна вищого ґатунку може зрости в ціні до 58,5 грн/кг (+4,4%), з борошна першого ґатунку – до 47,1 грн/кг (+4,5%), житній хліб – до 48,7 грн/кг (+4,6%), а батон – до 30 грн за 500 г (+3,7%).

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *