Українські виробники моркви продовжують впевнено підвищувати відпускні ціни на свою продукцію.
Чергове зростання цін у цьому сегменті оператори ринку пояснюють підвищеним попитом з боку оптових компаній та роздрібних мереж, які продовжують закуповувати ці коренеплоди для подальшої реалізації, повідомляють аналітики проєкту EastFruit.
Так, лише з початку поточного тижня морква подорожчала до 23-30 грн/кг ($0,55-0,71/кг), залежно від якості та обсягів запропонованих партій продукції, що в середньому на 15% дорожче, ніж наприкінці минулого робочого тижня.
Зростання цін у цьому сегменті виробники аргументують одразу кількома причинами. Насамперед, підвищувальний ціновий тренд пов’язаний із помітним скороченням пропозиції некондиційної продукції, оскільки поставки з необладнаних складів знизилися до мінімуму. Водночас попит на моркву залишається досить активним. Також варто зазначити, що деякі великі господарства продовжують стримувати продажі цього коренеплоду високої якості в надії на подальше зростання цін.
На сьогодні морква в Україні вже надходить у продаж у середньому в 2,6 раза дорожче, ніж в аналогічний період минулого року. При цьому оператори ринку зазначають, що зростання цін не сприяло зниженню попиту на моркву, у зв’язку з чим вони не виключають, що наступного тижня фермери робитимуть спроби ще раз підвищити ціни у цьому сегменті.