В Україні ціни на хліб можуть зрости до 25% протягом року та стати дорожчими через зростання ціни на пшеницю до 5800-6300 гривень за тонну. Основні причини – нижчий врожай, збільшення витрат на логістику, паливо та добрива, а також вплив світових ринків.
Про це заявив колишній голова Асоціації фермерів та приватних землевласників Іван Томич у коментарі ЗМІ. За його словами, цьогорічний урожай зернових становитиме 52–54 мільйони тонн, тоді як у попередньому році показники були вищими.
Незважаючи на зменшення обсягів, експерт наголосив, що дефіциту зерна в країні не очікується. Зниження врожайності пояснюється низкою факторів:
несприятливі погодні умови;
війна та ризики для фермерів у прифронтових районах;
зростання витрат на логістику, паливо та добрива.
Ці фактори мають комплексний вплив як на внутрішній ринок зерна, так і на експортні ціни. За словами Томича, вартість пшениці цього сезону коливатиметься в межах 5800-6300 гривень за тонну.
Зазначається, що це буде основним фактором зростання ціни на хліб в Україні. Також восени 2025 року очікуються такі ціни на інші зернові культури:
соняшник – 14 500–15 500 грн/т;
соєві боби – до 15 000 грн/т;
ячмінь – 4800-5200 грн/т;
кукурудза – 5 200-5 800 грн/т.
Томич зазначає, що доля українського зерна на ринку залежатиме від трьох основних факторів. А саме:
логістика: якщо експорт через Чорне море залишатиметься безпечним та стабільним, дефіциту зерна не буде;
світові врожаї: США та Бразилія очікують рекордні обсяги кукурудзи, що чинить тиск на світові ціни;
Витрати фермерів: зростання цін на добрива, паливо та робочу силу безпосередньо вплине на кінцеву вартість зерна та продукції.
До кінця 2025 року вартість хлібобулочних виробів може зрости ще на 15-20%, прогнозує Юрій Дученко, керівник «Київхлібу». За його словами, більшість виробників наразі працюють майже без прибутку, а деякі підприємства вже зазнають збитків.