За п’ять років в Україні майже вдвічі подорожчав борщовий набір.
Найбільш відчутне здорожчання припало на 2022 рік, пише “Економічна правда”.
Борщовий набір зараз коштує майже 175 грн. Більша частина від усієї вартості припадає на м’ясо. Пісний борщ коштує близько 65 грн.
Велика частина витрат припадає на томатну пасту або буряково-томатну заправку, а також на цибулю.
Наприкінці 2022 року 1 кг цибулі коштував близько 32 грн. Наступного року її вартість знизилася майже вдвічі, але залишалася вищою, ніж за аналогічний період 2021 року.
Цього року, порівняно з попереднім, різко зросли ціни на картоплю. Ціни поступово зменшуються до мінімуму, який настає піл час збирання врожаю у серпні. Але восени цього року ціни почали швидко зростати. Картопля, томати та інші овочі стали вдвічі дорожчими, ніж у цей час торік.
За п’ять років найбільш різке зростання вартості борщового набору припало на 2022 рік (+53%). Найбільш помітно збільшилися ціни на моркву, цибулю та свинину.
2023-го зростання становила близько 12%. Тоді подорожчала картопля, томатна паста та свинина. Морква та цибуля подешевшали.
За 2024 рік вартість борщового набору зросла майже на 8,5%. Найбільш помітно ціни зросли на буряк, капусту, моркву та картоплю.
Протягом п’яти років поступово зростала вартість “доповнення” до борщу – сметани та хліба. Майже у 1,8 раза зросла ціна житнього хліба та сметани, якщо порівнювати 2021 та 2024 роки.
Для визначення собівартості борщового набору враховувалися ціни на капусту, картоплю, буряк, моркву, цибулю, томатну пасту, а також на свинину. У розрахунок не включали приправи.
Середню вартість продуктів формували на основі даних різних супермаркетів.