
Супермаркет Фото: Інформатор
Вартість продуктів знову демонструє тенденцію до зростання. Українські громадяни вже помічають підвищення цін на базарах і в крамницях – збільшилася вартість яєць, м’яса і молокопродуктів. Разом з тим, завдяки хорошому врожаю, капуста і буряк наразі мають нижчу вартість, ніж минулого року. Однак, наближаються новорічні свята, котрі, ймовірно, викличуть новий “підйом” цін. Про те, чого чекати, розповідає аналітик “Українського клубу аграрного бізнесу” Максим Гопка.
Що впливає на вартість і які товари стануть дорожчими найближчим часом
Вартість товарів харчування залежить від багатьох факторів, серед яких інфляція, вартість перевезення, вартість електроенергії, зміни на валютному ринку тощо.
“Сьогодні немає єдиного фактора, який би впливав на збільшення чи зменшення цін. Це завжди поєднання обставин. Якщо мова йде про продукцію, яка швидко псується, то важлива вартість транспортування, оскільки товар необхідно реалізувати у короткий термін. Якщо мова йде про овочі – то тут впливає вартість зберігання”, – пояснює фахівець.
Однак, вартість імпортних товарів, в першу чергу, залежить від ситуації в державі-постачальнику і валютних коливань. Найближчим часом, за словами аналітика, можуть злетіти в ціні сезонні овочі, тому що зараз їх продають за мінімальною вартістю. А під кінець року – молокопродукти, через зниження виробництва молока.
“Ближче до зимових свят буде підвищений попит на м’ясні вироби, тому можливе зростання вартості. Точний аналіз збільшення цін у святковий період зможемо зробити в середині листопада”, – уточнює Гопка.
Помідори та огірки
Протягом жовтня вартість парникових томатів піднялась. Лише за один тиждень жовтня їх ціна збільшилась приблизно на 15%, і станом на 23 жовтня середня вартість досягла 90-100 грн/кг.
“Для прикладу, на початку вересня були ціни і по 35-40 грн (за ґрунтові помідори), тому пропозиція відкритого ґрунту вже вичерпана. Зараз ринок залежить від теплиць, а там через похолодання достигання сповільнилося – звідси брак і висока вартість”, – пояснює фахівець.
Огірки стають дорожчими ще швидше. Наприкінці жовтня їх реалізовували по 90–110 грн/кг – проти 75-105 грн місяцем раніше.
“Причина – завершення сезону збору (огірки відкритого ґрунту вже закінчилися), тепличний урожай обмежений, а попит всередині держави високий”, – додає Гопка.
М’ясо
Зараз яловичину продають по 350-400 грн/кг, свинину – по 260-350 грн/кг, куряче філе – близько 230-245 грн/кг.
“М’ясна продукція значно подорожчала за останній рік і, цілком можливо, ще буде дорожчати. Причини: війна суттєво зменшила кількість худоби та птиці – наприклад, кількість свиней за рік зменшилась приблизно на 7% через воєнні дії на сході. Менша пропозиція на внутрішньому ринку штовхає вартість вгору. Крім того, стають дорожчими корми (зерно, кукурудза) та енергоносії для птахофабрик і свинокомплексів”, – говорить аналітик.
У першій половині 2025-го відзначали різкий стрибок закупівельних цін на свинину, який “потягнув” за собою і яловичину.
“У короткостроковій перспективі ціни на м’ясо можуть стабілізуватися на досягнутому високому рівні – принаймні до кінця осені серйозних стрибків не прогнозуються. Однак напередодні зимових свят традиційно збільшується попит на свинину, тому можливий ще один невеликий стрибок цін у грудні”, – говорить аналітик.
Курятина після подорожчання влітку поки що більш-менш стабілізувалася, але її вартість в подальшому буде залежати від цін на корми, а саме врожаю кукурудзи та сої, та від ситуації з електроенергією на підприємствах.
“Якщо восени будуть проблеми з електропостачанням і виробникам доведеться нести додаткові витрати на генератори, це може додати декілька відсотків до вартості м’яса птиці”, – зауважує експерт.
Молочні продукти
За рік основні молочні продукти додали приблизно 15-25% у вартості. Зараз середні цінники на молоко (питне, 900 мл) – 52-60 гривень, сметана (350 г) – 48-55 гривень, масло (200 г) – 100-120 гривень.
“Головний фактор здорожчання – зменшення пропозиції сирого молока. Через низьку прибутковість і воєнні ризики багато господарств зменшують поголів’я корів – кожного року поголів’я падає на 6-7%. Зменшення сировини веде до збільшення закупівельних цін на молоко, а відповідно – і на готову продукцію”, – пояснює Гопка.
Ще один фактор збільшення цін – Україна активно експортує молокопродукти.
“Восени очікується сезонне зменшення надоїв – закінчується період “великого молока”, тому ціни можуть збільшитися ще на 4-5%”, – додає аналітик.
Яйця
Восени традиційно стають дорожчими яйця, тому що знижується продуктивність курей. Також на їх вартість впливає вартість корму для птиці, зокрема кукурудзи. Саме через низький врожай цього продукту минулого року ціни на яйця у листопаді 2024-го піднялися на 40%. Цього року здорожчання більш плавне. Зараз в середньому яйця продають за 73,53-77,50 гривень за десяток, за інформацією Держстату.
“Минулого року були дуже помітні різкі зниження і різкі збільшення цін на яйця. Цього року вони різко подешевшали навесні, але подорожчання було поступовим і почалось воно ще з серпня. Ми ще не досягли найвищої ціни, тому що тільки входимо в холодний період. Тому без сумніву можна сказати, що поточна ціна ще остаточно не зафіксувалась”, – запевняє експерт.
Яблука
Ціни на яблука у 2025-му побили рекорди – за даними Держстату, в липні ці фрукти були на 123% дорожчими, ніж у 2024-му. Однак після літнього максимуму вартість на них знизилась із початком сезону.
“Незважаючи на те, що яблука – традиційно “місцевий” фрукт, цього року ціни на них стали фактично надто високі. Через весняні заморозки урожай значно впав. Відповідно, влітку ціни злетіли. У вересні з надходженням масового збору вартість просіла до 45-60 грн/кг, а зараз осінні сорти можна знайти і по 20-30 грн”, – говорить аналітик.
Гопка зазначає, що надалі очікується подвійна динаміка: одразу після збору яблука найбільш доступні, але з настанням холодів і закладанням на зберігання витрати зростають, тому взимку ціни можуть знову поповзти вгору.
“Втім, дефіциту не прогнозують – незважаючи на менший урожай, великі садівничі господарства будуть задовольняти внутрішній попит і навіть продовжать експорт деяких сортів”, – додає Гопка.
Як повідомляв Інформатор, в Україні очікується черговий стрибок цін на соняшникову олію. За оптимістичним сценарієм, олія дорожчатиме, але поступово, на 10-30% за рік, залежно від регіону, а за песимістичним, враховуючи такі небезпеки, як перебої з енергопостачанням, логістичні проблеми, російські атаки та різке здорожчання пального, можливе значне зростання цін на олію.
