Готувати цю страву нескладно, а результат – як у доброму ресторані.
Американський актор данського походження Вігго Мортенсен, найвідоміший завдяки ролі Арагорна у кінотрилогії “Володар кілець”, “Капітан Фантастик” та “Зелена книга”, 20 жовтня відзначає свій 67-й рік народження. Він тричі був висунутий на здобуття премії “Оскар”. Також актор відомий тим, що підтримав Україну в період війни.
Вігго Мортенсен цінує добру їжу. Задля ролі у фільмі “Зелена книга” він навіть додав 20 кг ваги. Здебільшого харчувався фастфудом, піцою та іншими висококалорійними стравами. У фільмі також чимало епізодів з трапезами. Практично в кожній локації персонажі щось їдять. Запам’ятовувалися страви під час святкової різдвяної вечері. Пропонували переважно з морських делікатесів. Були, зокрема, і кальмари з начинкою.
Ця страва зацікавила Інформатор і ми пропонуємо рецепт, який, на нашу думку, найкращим чином підкреслює смакові якості цього дару моря. Отже, почнімо готувати.
Фаршировані кальмари
Страва відрізняється чудовим смаком та ароматом.
Вам знадобиться:
- кальмари – 8 штук
- оливкова олія – 4 ст.л.
- часник – 1 зубчик
- панірувальні сухарі – 1 склянка
- яйця – 2 шт.
- сир пармезан – 1/2 склянки
- чорні оливки – 1/4 склянки
- каперси – 2 ст.л.
- петрушка – 1/2 пучка
- сухе біле вино – 1/2 склянки
- помідори чері – 300 грн
- морська сіль
Як готувати:
Промийте та обробіть кальмари, щупальця наріжте на частини приблизно по 6 см. Візьміть сковорідку, влийте оливкову олію, розігрійте та додайте очищений і розчавлений часник. Смажте 2-3 хвилини, щоб він віддав свій запах. Додайте цупальця та обсмажте протягом хвилини, не перестаючи помішувати. Заберіть з плити.
Викладіть у миску, додайте панірувальні сухарі, яйця, тертий сир, порізані навпіл оливки, каперси та дрібно нарізану петрушку. Посоліть і добре розмішайте. Ця маса повинна бути трохи вологою, але не надто рідкою. Якщо вона суха, то додайте трохи води.
Візьміть тушки кальмара і заповніть їх цією сумішшю. Зафіксуйте отвір за допомогою зубочистки. На сковорідку влийте оливкову олію і після розігріву викладіть тушки кальмара. Підсмажуйте з кожного боку по 1,5-2 хвилини до набуття матовості. Додайте вино та протушкуйте, поки не зникне алкогольний аромат. Додайте помідори та посоліть, накрийте кришкою і тушкуйте ще 20-25 хвилин.
Подавайте фаршировані кальмари в гарячому вигляді, прикрасивши помідорами та листочками петрушки.
Рекомендації від Інформатора: начинки для кальмарів можна варіювати, головне – щоб вони мали насичений аромат. Також подавайте їх разом із соусами. Для начинок надайте перевагу рису з зеленню та грибами, або сиру та яйцю. Перед приготуванням кальмарів можна їх замаринувати у суміші оливкової олії з часником, лимонним соком та зеленню.