Заступник голови Всеукраїнської аграрної ради Денис Марчук розповів, на які продукти харчування очікується подорожчання в наступному році та з чим це пов’язано.
набір, борошняні вироби. Колаж: Інформатор з ChatGPT” fetchpriority=”high” width=”1200″ height=”675″ />
Борщовий набір, борошняні вироби. Колаж: Інформатор з ChatGPT
Очікується, що протягом 2025 року ціни на продукти харчування продовжуватимуть зростати. Ймовірно, це торкнеться овочів, необхідних для приготування борщу, а також випічки. Після Великого посту подорожчає м'ясо, а з наближенням Великодня очікується подорожчання курячих яєць. Про це РБК поділився заступник голови Всеукраїнської аграрної ради Денис Марчук.
Як повідомляє РБК з посиланням на Держстат, за рік товари подорожчали в середньому на 20%. Денис Марчук зазначив, що на вартість продукції впливають інфляція, війна, яка триває, погодні умови, і очікується, що ці тенденції збережуться до 2025 року. У 2024 році також вплинула посуха.
Ціни на яйця
Денис Марчук зазначив, що з наближенням Великодня курячі яйця можуть подорожчати на 10% через підвищений попит. Проте, оскільки наприкінці квітня настане стабільна тепла погода, яка призведе до достатнього обсягу поставок з ферм, очікується, що ціни на яйця поступово знижуватимуться, потенційно на 20-30% порівняно з поточними темпами.
Зараз, коли старий урожай закінчується, а новий ще не розпочався, ціни на зернові залишаються високими, що є ще одним фактором, що впливає на вартість яєць. Він також зазначив, що останнім часом різко подорожчав корм для курей, а витрати на утримання птиці взимку є значними, враховуючи необхідність опалення утримання.
Ціни на хліб
«Минулого року ціни на хлібобулочні вироби зросли на 20%. Цього року ситуація буде досить схожою, адже ми спостерігали зростання на 1% у січні та лютому, хоча в березні спостерігалося невелике уповільнення зростання, але чи збережеться ця тенденція — невідомо. Тому, ймовірно, ми будемо свідками поступового зростання цін», — підкреслює експерт.
Такі фактори, як вартість електроенергії, витрати на логістику та обмінний курс долара до гривні відіграють значну роль у визначенні цін на хліб, оскільки багато витрат на виробництво виражені в іноземній валюті. Крім того, нестача робочої сили впливає на ціноутворення, оскільки це призводить до вищих витрат, пов’язаних із використанням обладнання, що додає додатковий фінансовий тягар, врахований у ціноутворенні продукції.
Ціни на м'ясо
Заступник голови Всеукраїнської аграрної ради Денис Марчук стверджує, що ціни на яловичину зростають через зменшення поголів’я худоби. Проте яловичина залишається менш популярною серед українців через високу ціну. Вартість кормів також значна. Наразі зростання цін на яловичину дещо стабілізувалося, але після Великого посту та з наближенням травневих свят ціни можуть знову піднятися.
Вартість овочів для борщового набору
Минулого року ціни на інгредієнти для борщу різко зросли через недостатнє зберігання продукції, зокрема картоплі, моркви, буряка, капусти та цибулі. Фермери намагалися продавати овочі безпосередньо з полів, а ті, які можна було зберігати, спостерігали зростання цін, і ця тенденція триватиме до нового врожаю, коли з’являться свіжі овочі.
«Сезон очікується сприятливим, тому що багато фермерів, які стикаються з труднощами з закупівлею продукції з Херсонської та Запорізької областей, розширили посіви овочів на Київщині, забезпечивши хорошу пропозицію. Проте навряд чи овочі будуть дешевими поки що», – зазначає Марчук.
Водночас голова Асоціації виробників молока Георгій Кухалейшвілі зазначив, що є підстави очікувати зниження внутрішніх цін на молоко, зокрема через різні акції, спрямовані на стимулювання попиту.
«Наприкінці 2024 року вітчизняні молокозаводи суттєво підвищили ціни на готову продукцію, скориставшись тимчасовим сплеском цін на масло на експортних ринках. Українські споживачі виявилися неготовими до такого стрімкого зростання цін на молочну продукцію в роздробі. Підвищення цін на українську сирну продукцію призвело до зростання імпорту сирів у грудні 2024 року та скорочення споживання місцевої продукції», – констатує лідер асоціації.
Керівник компанії «Молочний альянс» Сергій Вовченко зазначає, що виробники не лише утримуються від підвищення цін, а й планують проводити рекламні заходи. Продажі вже скоротилися через епідемію грипу та настання Великого посту.
Експерти також попереджають про можливе зростання цін на цукор в Україні. Зазвичай це відбувається з січня по липень. Наразі ціна реалізації цукру із заводів коливається від 24,60 до 25,30 грн/кг. Проте з наближенням літа ціни можуть зрости до 27-28 грн/кг.