У 2024 році вартість хлібобулочних виробів зросла на 20%, і ця тенденція продовжиться у поточному році.
До завершення 2025 року ціни на хліб та булочки зростуть ще на 15–20%. Про це заявив директор ТОВ “Київ Хліб” Юрій Дученко під час конференції “Хліб.ua”, інформацію передає Інтерфакс-Україна.
Основними чинниками подорожчання, за словами керівника компанії, стали збільшення витрат на сировину (борошно), енергоресурси та оплату праці. Дученко наголосив, що зараз більшість пекарень працюють на межі прибутковості, а окремі підприємства звітують про збитки.
Як зауважив директор “Київ Хлібу”, у 2025 році українці частіше купували хліб із простим складом. У той же час спостерігалося зниження обсягів реалізації пшеничних, булочних та солодких виробів.
Найважливіші виклики для галузі, на думку експерта:
відтік оборотних коштів із переробних підприємств через мінімальну рентабельність виробництва;
залежність від енергоносіїв;
падіння платоспроможності населення;
ускладнення в логістичних ланцюгах;
обмеження на експортну діяльність;
розширення тінізації ринку до рівня 40–50%.
Паралельно Дученко підкреслив високу конкуренцію між виробниками. Перспективи галузі він пов’язує із впровадженням інновацій, зокрема штучного інтелекту, а також розвитком фастфуду та стрітфуду.