Українцям повідомили про ріст цін на затребуване м’ясо

За дванадцять місяців вартість даного виду м’яса піднялася вже на 60%.

8029_1463056725_1431429624_kloppex_ru_myaso_kuski_zelen.jpg (69.26 Kb)

Ціни на свинину в Україні можуть збільшитися через скорочення чисельності худоби. Про це УНІАН у коментарі зазначив аналітик УКАБ Максим Гопка.

З початку року ціни на свинину підскочили на 34%, а у річному обчисленні – на 60%, вказує відомості експерт. Це було пов’язано зі зменшенням чисельності свиней взимку до 4,5 млн голів, здебільшого у домогосподарствах населення.

Нестача пропозиції на внутрішньому ринку сприяла росту цін. За відомостями УКАБ, у вересні ціни закупівлі на живу вагу свиней м’ясних порід становили 98–100 грн/кг в залежності від регіону.

“Все це заохочувало імпорт. Тільки в серпні 2025 року було завезено 4,6 тис. тонн м’яса, що на 48% більше, ніж у липні. Загалом за вісім місяців поточного року імпорт становив 14,9 тис. тонн – у 7,8 раза більше, ніж за відповідний період 2024-го. Це найбільший показник із 2022 року”, – зауважив Гопка.

До кінця року обсяги придбань можуть досягти щонайменше 25 тисяч тонн, причому головна частина поставок припаде на другу половину року, прогнозує експерт.

Разом з тим у державах ЄС спостерігається падіння вартості живого товару, що робить їхні ринки привабливими для українських закупівель. Отже, імпорт став альтернативним джерелом сировини.

“Вірогідно, скорочення імпорту стане можливим лише за рахунок поступового збільшення поголів’я свиней, що в майбутньому відіб’ється і на внутрішніх закупівельних цінах”, – вважає Гопка.

За даними Держстату, станом на 1 вересня 2025 року в Україні утримувалося 4,8 млн свиней – на 5% менше, ніж минулого року, але на 7% більше, ніж у січні. Незважаючи на приріст у 330 тисяч голів з початку року, ринкова пропозиція залишається обмеженою, підкреслює експерт УКАБ. Відновлення відбувається переважно у секторі підприємств, на які зараз припадає 65% поголів’я.

Ціни на свинину в Києві
Ціни на свинину на Столичному ринку в Києві в цілому залишаються незмінними вже два тижні, як показують дані на сайті.

Так, ребро реалізують по 230 грн/кг, вирізку – на 100 гривень дорожче. Свинячий биток вартує 270 грн/кг, задня частина – 225 грн/кг, лопатка – 220 грн/кг. На 20 гривень з минулої п’ятниці подешевшав свинячий ошийок, до 350 грн/кг.

Свинячий гуляш і фарш коштують 175 та 170 гривень за кілограм відповідно.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *