У червні 2024 року середня ціна закупівлі м’яса в Україні знизилася на 10,1% до 53,2 грн/кг, що пов’язано з жорсткішими графіками відключення електроенергії та активнішою мобілізацією. Середня роздрібна ціна охолодженої свинини також знизилася на 1% до 191,9 грн/кг, але зміни цін на різні частини м’яса були нерівномірними.
Про це повідомляє пресслужба асоціації “Свинарі України”. “Середня ціна закупівлі у червні склала 53,2 грн/кг з ПДВ (44,34 грн/кг без ПДВ) чи 1,3 дол. США (1,1 дол. США/кг без ПДВ, відповідно) у валютному еквіваленті. Це на 10,1% чи на 6 грн/кг з ПДВ нижче ніж у травні”, – йдеться у повідомленні.
Причини зниження цін
Зниження цін на свинину пов’язане з кількома факторами. Серед них:
жорсткіші графіки відключення електроенергії: це вплинуло на виробничі процеси та витрати підприємств;
активніша мобілізація: внесла зміни у роботу підприємств та зменшила потік споживачів.
За даними АСУ, у червні 2024 року обсяги імпорту свинини становили 195 тонн, а середня митна вартість завезеного кілограма становила 2,27 доларів, що на 0,3 дол/кг менше, ніж у травні. Водночас експорт свинини у червні був у 1,5 раза більшим і становив майже 296 тонн сукупною вартістю близько 700 тис. доларів.
Роздрібні ціни на свинину
У червні середня роздрібна ціна кілограма охолодженої свинини склала 191,9 грн/кг, що майже на 1% (1,8 грн/кг) менше травневого рівня. Однак, не всі м’ясні частини знизилися в ціні:
лопатка та тазостегнова частина: подешевшали найбільше – на 2,3% та 2,8% відповідно;
преміальна вирізка та корейка: зміни цін були мінімальними, скорегувавшись на 0,3% чи в межах 1 грн/кг;
свинячий ошийок: навпаки, здорожчав на 1,6%.
Вплив інших чинників на ціни
Зниження закупівельних цін на свинину також було синхронізоване з динамікою цін на інші види м’яса. Ціни на курятину знизилися на 0,8%, тоді як яловичина подорожчала на 5%.
Окрім зниження закупівельних цін, на ціни на прилавку впливають і додаткові витрати, пов’язані з адаптацією торговельних точок до відключення електропостачання. Постачальники відзначають, що не всі заклади роздрібної торгівлі змогли швидко пристосуватися до форс-мажорних обставин. Утім, наприкінці червня більшість гравців ринку м’яса адаптувалися до нових реалій та організували свою роботу відповідно.