Світові ціни на їжу знижуватимуться.

Передбачається, що ціни на харчові продукти на глобальному ринку будуть зменшуватися два роки поспіль.

8813_36.jpeg (58.97 Kb)

У 2025 році світові котирування на продукти харчування впадуть на 6%, а в 2026 році – ще на 0,3%, вказується в доповіді Світового банку.

Передбачається, що рівень цін залишиться незмінним і в 2027 році – вартість зерна, олії та борошна, а також інших харчів коливатиметься лише в межах 1-2% від показника попереднього року.

Аналізуючи динаміку глобальних цін на продовольчі товари, фахівці Світового банку підкреслюють, що в жовтні ціни на рис знизилися до найменшого рівня з початку 2017 року через помірний імпортний попит на фоні надмірної пропозиції культури на міжнародному ринку.

Перевищення рису та, як наслідок, зменшення цін стало результатом рекордного підвищення обсягу виробництва злакової культури, відміни Індією обмежень на експорт рису та 5%-ве збільшення (порівняно з попереднім роком) запасів рису, в основному серед ключових експортерів – Індії, Пакистану, Таїланду, США та В’єтнаму.

Здешевшає на міжнародному ринку в поточному році, згідно з прогнозами фахівців, і пшениця, що повинно, ймовірно, позначитися на цінах на хліб та хлібобулочні вироби. Прогнозується, що випуск пшениці у 2025 році зросте на 7% і додаватиме по 4% у 2026-2027 роках.

Глобальні ціни на кукурудзу, за розрахунками фахівців, збільшаться на 4% у 2025 році, зменшаться у 2026 році, а потім знову трохи піднімуться у 2027 році.

“Очікується, що світове виробництво кукурудзи в сезоні 2025-2026 років збільшиться на 5% до рекордного рівня, але зважаючи на зростання споживання та низькі початкові запаси загальна пропозиція, за прогнозами, лише незначно перевищить попит”, – констатується в огляді.

Здешевшає в поточному році і соя через рекордний обсяг виробництва, але очікується, що міжнародні ціни стабілізуються протягом наступних двох років.

Ціни на інші продукти харчування в третьому кварталі 2025 року (порівняно з попереднім кварталом) трохи знизилися і були на 6% нижчими, ніж у 2024 році, оскільки зменшення цін на фрукти та цукор переважило збільшення цін на яловичину.

За інформацією аналітиків, світові ціни на цукор в поточному році впадуть на 15% порівняно з 2024 роком. В наступному році, згідно з прогнозами експертів, вартість солодкого продукту зменшиться на 3%, оскільки обсяг виробництва цукру перевищить споживання. У 2027 році ціни вирівняються.

Натомість ціни на яловичину в США – ключовому ринку як для яловичини, так і для курятини – збільшились на 2% за квартал і на 9% в порівнянні з попередніми чотирма кварталами. Однією з причин цього експерти вважають скорочення поголів’я великої рогатої худоби в США до найнижчого рівня з 1951 року. Втім, експерти прогнозують, що у 2026-2027 роках ціни нормалізуються.

Приємні новини для прихильників кави. Хоча за підсумками 2025 року вартість арабіки, згідно з прогнозами, зросте на 50% порівняно з 2024 роком, в наступному році вона подешевшає на 13% і ще на 5% на фоні очікуваного розширення виробництва кави. Буде дешевшати і робуста. В наступному році її вартість впаде на 2%. Ще 2% зменшення очікують і в 2027 році.

Буде дешевшати і чай. Після прогнозованого зниження на 5% у 2025 році, завдяки підвищенню виробництва в Південній Азії та Східній Африці, ціни на чай, як очікується, піднімуться майже на 2% як у 2026, так і в 2027 році.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *