Світові ціни на каву зросли до рекордних значень, що може призвести до здорожчання напою у кав’ярнях. Зокрема, на біржі у Нью-Йорку ф’ючерси на цей продукт піднялися до найвищого рівня з 1997 року. Причина – занепокоєння з приводу врожаю у найкращих виробників і, відповідно, побоювання через їхню здатність забезпечити постачання на необхідному рівні.
Про це повідомляє Bloomberg. Зокрема, наголошується, зростають побоювання, що після тривалої посухи сповільняться постачання з Бразилії. Річ у тім, що спекотна погода:
завдала шкоди кавовим деревам;
це може скоротити врожайність у наступному сезоні.
“Ціни на каву різко зросли через серйозні перебої з поставками у ключових виробників – від Бразилії до В’єтнаму. … Ф’ючерси в Нью-Йорку піднялися до найвищого рівня з 1997 року – через занепокоєння врожаєм у провідних виробників. … Елітний сорт арабіка здорожчав на 3%. Бюджетніший сорт робусту нещодавно досяг найвищого рівня з 1970-х років”, – йдеться в повідомленні.
Погіршує ситуацію те, що високі темпи експорту арабіки цього року можуть призвести до істотного скорочення її запасів. Зокрема, у міністерстві сільського господарства США вважають, що до кінця поточного сезону (червень-2025) запаси кави в Бразилії становитимуть лише 1,2 млн мішків, “що на 26% менше, ніж у попередньому році”.
Водночас, як зазначається, попередні етапи здорожчання кави вже призвели до того, що продавці підняли ціни та скасували знижки, що вдарило по звичайних покупцях. При цьому самі продавці “попереджають про подальше зростання ” вартості продукту.