Борщ — традиційна для України страва, але щороку приготувати її стає все дорожче. Наприклад, наприкінці листопада 2024 року вартість лише необхідних для цього овочів в середньому зросла втричі порівняно з аналогічним періодом минулого року.
Про це повідомила керівниця відділу маркетингу львівського оптового ринку сільськогосподарської продукції “Шувар” Тетяна Попович. Нині на ринку середні ціни на основні овочі “борщового набору” становлять:
картопля: 21 грн/кг (минулоріч було 9 грн/кг);
капуста білоголова: 25 грн/кг (минулоріч було 6,8 грн/кг);
морква: 21,5 грн/кг (минулоріч було 7 грн/кг);
буряк: 15 грн/кг (минулоріч було 7,5 грн/кг);
цибуля ріпчаста: 15 грн/кг (минулоріч було 10,5 грн/кг).
“Така ситуація зумовлена несприятливими погодними умовами, які вплинули на врожайність, а також підвищенням витрат на виробництво та логістику. Деякі позиції, такі як капуста та цибуля, можуть бути в дефіциті через зниження врожайності, що призводить до збільшення імпорту для задоволення внутрішнього попиту”, – зазначила Попович.
Згідно з прогнозами на кінець 2024 та початок 2025 року, ціни на овочі “борщового набору” можуть зрости й надалі – в середньому на 2-3%. Це пояснюється сезонним зменшенням пропозиції та підвищенням витрат на зберігання врожаїв.
“Таким чином, приготування борщу в 2024 році стало дорожчим порівняно з попередніми роками, і тенденція до зростання цін, ймовірно, збережеться до початку 2025 року”, – пояснила Тетяна Попович.
Раніше власник великої мережі гіпермаркетів Олег Вишняков підтвердив, що найближчими місяцями в Україні очікується зростання цін на низку основних продуктів харчування, зокрема й овочі “борщового набору”. Окрім зростання витрат на зберігання продовольства, причиною можливого подорожчання є перебої з електропостачанням. Також через сезонні цінові коливання може подорожчати цукор, а яйця – через зростання витрат на опалення та електроенергію для птахоферм.