Якщо ціна зернової культури залишиться незмінною, українські фермери можуть припинити її культивування в майбутньому.
Вартість гречки в Україні поступово збільшуватиметься, інакше сільгоспвиробникам буде невигідно займатися її вирощуванням, і площі, відведені під цю культуру, скоротяться. А це вже призведе до значного подорожчання крупи.
Про це проінформувала очільниця аналітичного відділу Українського клубу аграрного бізнесу Світлана Литвин.
Вона прогнозує підйом цін на гречку до 10% найближчим часом.
“Вже зараз можна констатувати збільшення вартості гречки, і вона перебуває на рівні 40 гривень за кілограм. Можливе ще незначне підняття в межах 7-10%. Проте таке зростання матиме й позитивний вплив, оскільки аграрії, отримуючи чесну ціну, наступного року збережуть або розширять посівні території під культурою”, – стверджує експертка.
Збереження площ засівання гречки забезпечить достатню пропозицію на ринку та стримає ціни від істотного збільшення наступного року. У разі ж зменшення посівних територій безумовно станеться скорочення пропозиції, що підштовхне вгору ціни. Українці вже неодноразово зіштовхувалися з нестачею гречки через аналогічні причини.
Литвин запевняє, що в цьому сезоні крупи вистачить усім, незважаючи на зниження врожайності та посівних площ.
“За попередніми оцінками, у 2025 році вдасться зібрати 96 тисяч тонн гречки, що становить 85% валового збору минулого року. Незважаючи на відчутне скорочення, цього обсягу буде достатньо, щоб задовольнити внутрішній попит на цей продукт”, – зазначає аналітикиня.