Імовірні збої з електропостачанням та збільшення цін на енергетичні ресурси значно відіб’ються на кінцевій вартості українських парникових овочів.

Таку думку висловив фахівець з аграрних питань та координатор проекту EastFruit Weekly Ukraine Олександр Хорєв в коментарі для “Комерсант Український”.
За подібних обставин єдиним виходом для споживачів буде імпортована продукція, в основному з Туреччини.
Як зауважує Хорєв, в холодну пору року – з листопада по березень – обсяг українських тепличних овочів на внутрішньому ринку не перевищує 10%. Висока ціна енергоресурсів робить їх культивування невигідним, тому обсяги виробництва різко падають.
В цей період прилавки магазинів наповнюють привезені з-за кордону огірки, томати, зелень і капуста, більшість з яких імпортовано з Туреччини.
Вдалі кліматичні умови надають можливість турецьким виробникам поставляти овочі майже до всієї Європи.
“Наші парникові овочі стають у декілька разів дорожчими, ніж турецькі. Під час зимових свят оптові ціни доходили до 150-160 гривень за кілограм, а місцева продукція – понад 200 грн”, – підкреслює Хорєв.
За словами експерта, подальше підняття цін буде обмежене тільки платоспроможністю українців. Разом з тим, наявність імпорту з Туреччини поки що утримує ринок від ще більшого здорожчання.
