Станом на середину вересня українські аграрії вже зібрали майже 30 мільйонів тонн зернових та бобових культур, чого цілком достатньо для внутрішніх потреб.

Однак, попри хороший урожай, ціни на хліб продовжують зростати, і покупці вже відчувають це на полицях магазинів, повідомляє Укрінформ.
За рік ціни на хліб зросли на 20–23%, залежно від сорту. Національний дослідницький центр «Інститут аграрної економіки» підрахував, що при середньому споживанні 200–250 грамів хліба на день щомісячні витрати домогосподарств на хліб зросли на 21% – з 225,7 грн до 273,4 грн порівняно з 2024 роком.
Ціни в магазинах залишаються дуже різними – вартість буханця може коливатися від 20 до 120 гривень, залежно від рецепту, ваги та регіону продажу. Як пояснює Олександр Тараненко, президент Всеукраїнської асоціації пекарів, і найдешевший, і найдорожчий хліб мають своїх споживачів, адже кожен продукт має свої особливості.
Середня собівартість виробництва кілограма хліба сьогодні становить 54-56 гривень, каже експерт. Зокрема, базовий буханець вагою 500 г коштує виробнику близько 26-27 гривень, а буханець «українського» хліба вагою 700 г коштує близько 30 гривень.
Однак ціна на хліб залежить не лише від зерна. Основними факторами, що сприяють зростанню цін, є зростання цін на енергоносії, транспорт, обмінні курси, заробітна плата та загальна інфляція.
За словами Дениса Марчука, заступника голови Всеукраїнської аграрної ради, ціна на хліб в Україні може зрости ще на 25% до кінця року. І це, наголошує він, пов'язано не з урожаєм, а насамперед з економічними умовами, в яких працює хлібопекарська галузь.
