Ціни на хліб продовжують зростати

Станом на середину вересня українські аграрії вже зібрали майже 30 мільйонів тонн зернових та бобових культур, чого цілком достатньо для внутрішніх потреб.

1182_1470907616_9418ef8eb40a32be32fd9188b41deb89.jpg (76,36 Кб)

Однак, попри хороший урожай, ціни на хліб продовжують зростати, і покупці вже відчувають це на полицях магазинів, повідомляє Укрінформ.

За рік ціни на хліб зросли на 20–23%, залежно від сорту. Національний дослідницький центр «Інститут аграрної економіки» підрахував, що при середньому споживанні 200–250 грамів хліба на день щомісячні витрати домогосподарств на хліб зросли на 21% – з 225,7 грн до 273,4 грн порівняно з 2024 роком.

Ціни в магазинах залишаються дуже різними – вартість буханця може коливатися від 20 до 120 гривень, залежно від рецепту, ваги та регіону продажу. Як пояснює Олександр Тараненко, президент Всеукраїнської асоціації пекарів, і найдешевший, і найдорожчий хліб мають своїх споживачів, адже кожен продукт має свої особливості.

Середня собівартість виробництва кілограма хліба сьогодні становить 54-56 гривень, каже експерт. Зокрема, базовий буханець вагою 500 г коштує виробнику близько 26-27 гривень, а буханець «українського» хліба вагою 700 г коштує близько 30 гривень.

Однак ціна на хліб залежить не лише від зерна. Основними факторами, що сприяють зростанню цін, є зростання цін на енергоносії, транспорт, обмінні курси, заробітна плата та загальна інфляція.

За словами Дениса Марчука, заступника голови Всеукраїнської аграрної ради, ціна на хліб в Україні може зрости ще на 25% до кінця року. І це, наголошує він, пов'язано не з урожаєм, а насамперед з економічними умовами, в яких працює хлібопекарська галузь.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *