Зимові парникові овочі стануть розкішшю: невтішний прогноз для прихильників здорового харчування

Овочі Фото: Інформатор

Овочі Фото: Інформатор

Зимовий сезон 2026-го в Україні прогнозується непростим для сектору овочів із теплиць через проблеми з електрикою та подорожчання енергоресурсів. Вітчизняний випуск томатів, огірків, салатних культур та капусти падає до найменших показників, а імпортовані товари, в основному з Туреччини, займають місця на прилавках магазинів. Фахівець у сфері сільськогосподарського ринку, координатор проєкту EastFruit Weekly Ukraine Олександр Хорєв роз’яснив, чому українські овочі стають дуже дорогими, які держави замінять наших виробників і яким чином імпорт потрапляє в Україну, незважаючи на закриті гавані.

Лише десята частина – місцеві овочі

За словами Олександра Хорєва, у відрізку часу з листопада по лютий-березень, інколи навіть до квітня, частка українських тепличних овочів на ринку досягає тільки 10% або ще менше. Причина криється у високій вартості енергії, яка потрібна для обігріву парників.

«У період з листопада до лютого-березня вітчизняне виробництво овочів у теплицях майже відсутнє. Можливо, до 10%, а може й менше, цієї продукції виготовляється українськими фірмами, саме через високі ціни на енергію», – констатує Хорєв.

Він акцентує увагу на тому, що мова йде не тільки про електричну енергію:

«Тут справа не лише в електроенергії, тут всі джерела енергії, які можна залучати для забезпечення опалення теплиць, щоб вирощувати продукцію. Їх ціни у нас ростуть щороку, гривня падає в ціні, і виробництво цієї продукції стає надзвичайно дорогим».

Хто є постачальником овочів в Україну взимку

Основна кількість овочів, вирощених в теплицях, завозиться з інших країн взимку. Ключовим імпортером є Туреччина:

«Традиційно в часовий проміжок з листопада по лютий-березень або навіть квітень – ми використовуємо саме імпортну продукцію, передусім з Туреччини. Так склалося, що у них зараз основний сезон, і вони постачають в усі європейські країни, та інші держави тепличні овочі в цей період», – каже експерт.

Причина досить проста — природні умови:

«Тому що енергоресурси у них коштують практично нічого, оскільки вирощуються за допомогою природних факторів, кліматичних умов. І там тільки націнка йде за доставку і собівартість виробництва».

Чому українські овочі коштують дорожче за імпортні

Українські ж овочі наявні в магазинах, проте їх купують лише ті покупці, які свідомо роблять вибір на користь місцевих виробників і згодні переплачувати в кілька разів. Навіть якщо вітчизняна продукція буде представлена в магазинах, її вартість суттєво перевищуватиме імпортну.

«Наша продукція стає значно дорожчою, ніж імпортна, хоча і присутня, і буде на прилавках магазинів, ми сподіваємося, цього сезону, але цінники будуть суттєво відрізнятися. Проте ще раз зауважу, що ціни в рази відрізняються від тієї ж турецької продукції», – підкреслює Хорєв.

Які ціни очікуються взимку

За словами фахівця, у найбільш напружені періоди ціни можуть злітати до рекордних позначок:

«Як показує практика, оптові ціни на тепличні овочі сягали максимальних значень в період новорічних свят, наприкінці січня, це було і 150, і 160 гривень, і навіть більше. Ну, якщо говорити про тепличні овочі загалом».

А місцева продукція від українського виробника навіть переходила позначку у 200 гривень. Однак інтерес до такої продукції обмежений:

“А місцева продукція від українського виробництва навіть переходила позначку у 200 гривень. Але зазначу, при цьому обсяги реалізації дуже малі. І важко назвати це якоюсь оптовою торгівлею”.

Водночас такі ціни утримаються тільки там, де ще буде мінімальний попит:

«Вони все одно зростуть тільки до того моменту, поки люди не перестануть купувати, поки буде хоч невеликий попит», – додає Хорєв.

У поточних економічних обставинах велика частина українських сімей зменшують витрати на харчові продукти, які не входять до переліку першочергових.

«За таких розцінок ми усвідомлюємо, що населення, яке в умовах війни стає тільки біднішим, не має можливості купувати ці продукти, які, між іншим, не є найважливішими в продуктовому кошику», – підкреслив експерт.

Отже, внутрішній ринок у зимовий період буде визначатися не стільки зацікавленістю в українській продукції, скільки конкуренцією з імпортом, що по суті буде задавати ціновий ліміт.

Чи можливе безмежне зростання ціни?

Експерт зауважує, що подальший ріст стримується більш доступним імпортом.

«Тому ціни будуть рости, але їх постійно обмежуватиме ціна на імпортні товари. Якщо імпорт коштуватиме дешевше, незалежно від того, як ми любимо українське, місцеве, незалежно від того, що це тепличні овочі, і вони, можливо, вирощені не за тими технологіями, перевагу віддаватимуть, передусім, доступнішій продукції», – зазначив Хорєв.

Як повідомляв Інформатор, восени ціни на певні види овочів в Україні знову почнуть збільшуватися. Вже в жовтні вартість кількох найпопулярніших складових «борщового набору» може зрости в середньому на 5–6 гривень за кілограм. Про це розповів генеральний директор Української аграрної конфедерації Павло Коваль.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *