Хоч урожай багатий, фахівці очікують ріст цін на хліб – що впливає?

Хліб Фото: Інформатор

Хліб Фото: Інформатор

Генеральний директор Української аграрної конфедерації, Павло Коваль, поділився своїми передбаченнями стосовно ціни хліба в жовтні, а також розповів про ключові фактори, котрі впливають на формування цін на аграрному ринку.

Ключові фактори збільшення ціни хліба

Незважаючи на рекордні обсяги врожаю пшениці в Україні, вартість хліба, за словами Павла Коваля, і надалі показуватиме зростання. Експерт підкреслює, що на даний момент у структурі собівартості хлібобулочної продукції сировина займає меншу частку, ніж у минулі роки. Якщо раніше найбільший вплив на ціну мали борошно та олія, то зараз в пріоритеті інші компоненти.

«На сьогоднішній день в структурі собівартості одного кілограма хлібобулочних виробів сировина становить значно меншу частку в порівнянні з попередніми роками, коли ми традиційно пов’язували здорожчання хліба саме з сировиною, з борошном, з олією, тощо», – зауважив Коваль.

На сьогоднішній день найбільший вплив на собівартість хліба мають логістичні послуги, витрати на паливо, енергоресурси, електроенергію та оплата праці працівників. Особливо значущим стало питання заробітних плат у зв’язку з браком кадрів на ринку праці, що змушує виробників збільшувати рівень оплати праці та створює додаткову конкуренцію серед роботодавців.

Динаміка цін та рентабельність сектору

Павло Коваль підкреслює, що за останній рік вартість хліба та хлібобулочної продукції в Україні збільшилася приблизно на 22–23%. Це вказує на те, що кожного місяця фіксувалося середнє збільшення вартості на 1,5%. При цьому виробники хліба функціонують майже на межі прибутковості, котра становить від 0 до 5%.

“Істотне збільшення тарифів на електропостачання для бізнесу з 1 вересня не викликало миттєвого підняття цін на хліб, натомість вони збільшувались поступово, в рамках 1–2% щомісячно. В цілому, головними статтями витрат залишаються енергоносії, логістика і оплата праці, а вплив вартості сировини став менш відчутним. Виробники хліба балансують на межі прибутковості від 0 до 5%. Коли, наприклад, з 1 вересня тарифи на електроенергію для бізнесу були збільшені, то ціни на хліб не зростали одразу на такий же рівень здорожчання електроенергії, а плавно збільшувались на 1 – 1,5 до 2%», — додав Коваль.

Як повідомляв Інформатор, за словами головного консультанта Національного інституту стратегічних досліджень Івана Усса, до грудня ціна звичайної буханки хліба може досягти 55 гривень. Одним із факторів цього він назвав те, що в основному сировина та виробничі потужності українські, що сприятиме здешевленню продукту.

Іван Усс нагадує, що важливим фактором збільшення цін може виявитися пальне, що в разі його здорожчання безумовно призведе до збільшення цін на хліб. При цьому, за його словами, зростання не матиме стрімкого характеру і збільшуватиметься поступово, але до кінця року — це неминуче.

Проте, якщо масованого удару ракетами та дронами зазнають підприємства хлібобулочної промисловості, то через зниження пропозиції ціни можуть зрости сильніше. Але якщо поряд з уже існуючими почнуть працювати нові виробничі потужності з випуску хліба, то через зростання пропозиції ціни можуть піти вниз.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *