На вартість м'яса впливатимуть збільшення виробничих витрат та сезонні фактори.
Загальне зростання попиту на свинину на початку зими штовхатиме ціни вгору, повідомила Олександра Бондарська, керівник аналітичного відділу Асоціації «Свинарі України».
За її словами, попит з боку м’ясопереробних компаній зазвичай досягає піку наприкінці листопада, коли вони починають готуватися до зимових свят. Споживчий попит також зростає у грудні.
Однак, найближчим часом зростання ціни на продукт не очікується. Аналітик пояснює, що ціни на свинину зазвичай дещо знижуються наприкінці третього та на початку четвертого кварталу під впливом сезонного ослаблення споживчого попиту.
«Кінець вересня та початок жовтня здебільшого припадає на сезон підвищеної пропозиції альтернативних видів білка через забій худоби та птиці, розпал грибного сезону та активнішу риболовлю. Водночас споживачі поступово готуються до опалювального сезону, а пропозиція свинини сезонно відновлюється після спаду в спекотніший сезон», – зазначає Бондарська.
Через збільшення джерел інших видів білка та зростання пропозиції, ціни на свинину традиційно знижуються наприкінці вересня. Але цього року цього може не статися.
«Оскільки наразі немає ажіотажу щодо збільшення виробництва з боку операторів, пропозиція восени, ймовірно, залишиться слабкою, хоча й дещо вищою, ніж влітку. Це, ймовірно, «пом’якшить» очікуване зниження ринкових цін на свинину», – пояснює експерт.
Вартість виробництва свинини постійно зростає
Свинарство в Україні переживає складні часи. Ситуація для промислових виробників свинини стала особливо складною з другої половини 2024 року. Закупівельні ціни на забійних свиней знизилися порівняно з попереднім роком – в середньому на 21% – тоді як виробничі витрати значно зросли, каже аналітик.
«Зокрема, ціни на кормові інгредієнти зросли з 11% до понад 35% порівняно з 2023 роком, зросли витрати на енергоносії, інші матеріальні ресурси, заробітна плата персоналу. Тож виробники опинилися в ситуації, подібній до кризових років 2020-2021, але також на тлі викликів воєнного часу», – констатує Бондарська.
Цього року представники галузі працюють у кращих умовах. Це пояснюється зростанням цін на свинину та зменшенням їх коливань порівняно з минулим роком.
«Водночас витрати (виробників) продовжують зростати, адже за результатами січня-серпня середні ціни на корми зросли з 23% до понад 60% порівняно з котируваннями за аналогічний період минулого року», – повідомляє експерт ACS.
За словами Бондарської, корми становлять від 65% до майже 80% загальних витрат на виробництво свинини. І не всі виробники мають змогу накопичувати довгострокові запаси, що сприяє зростанню собівартості м’яса.
Що найбільше впливає на ціну м'яса?
Ціна на м’ясо, як і на будь-який інший товар, залежить від змін у попиті та пропозиції. Наприклад, ціни на свинину цього року були помітно вищими, оскільки внутрішнє виробництво зменшилося порівняно з попереднім роком.
Свинарство розпочало 2025 рік з рекордно низького поголів'я свиней – менше 2,9 мільйона голів – що відобразилося на результатах виробництва, зазначає Бондарська.
«За попередніми оцінками, поголів’я свиней у сільськогосподарських підприємствах дещо зросло, але такі позитивні коливання ми спостерігаємо щороку відповідно до сезонних тенденцій у галузі, тому поки що не можемо говорити про впевнене відновлення», – додає аналітик.
Ще один фактор, який може впливати на ціни, – це зовнішня торгівля. Однак, за словами експерта, експортний потік свинини наразі незначний.
«Обсяги імпорту помітно вищі, ніж рік тому. За попередніми результатами, за 8 місяців року вони у 6,5 разів вищі, ніж за весь 2024 рік. Але наразі ці обсяги не мають суттєвого впливу на динаміку цін, оскільки вони еквівалентні не більше ніж 5% промислового виробництва свинини в Україні або менше ніж 3% від загального обсягу (включаючи домогосподарства, – УНІАН)», – додає аналітик.