В Україні продовжується тенденція до стабільного щомісячного зростання цін на хліб.
До кінця 2025 року ціна на хлібобулочні вироби може зрости на 11-23% залежно від виду. Про це повідомила Світлана Черемісіна, доктор економічних наук, головний науковий співробітник Інституту аграрної економіки, у коментарі Укрінформу.
За словами експерта, щомісячне зростання ціни на хліб у 2025 році становитиме в середньому 1-1,7%. Якщо ця тенденція збережеться, то до кінця року:
– пшеничний хліб з борошна вищого ґатунку коштуватиме близько 63,5 грн/кг (+22,3%);
– з борошна першого сорту – 49,6 грн/кг (+16,7%);
– житній хліб – 50,6 грн/кг (+12,1%);
– батон (0,5 кг) – 30,9 грн (+11,2%).
Черемісіна зазначила, що врожай зерна в Україні не є ключовим фактором у визначенні ціни на хліб, оскільки лише 20–25% зібраного зерна споживається на внутрішньому ринку, решта експортується.
«Ціни на зерно не мають такого критичного впливу, як інші витрати», – пояснила вона. Так, станом на вересень середня закупівельна ціна пшениці становила 7 901 грн/т (лише на 12% вище, ніж на початку 2022 року); ціна на жито зросла на 72% до 9 277 грн/т.
Водночас, з початку 2025 року:
– пшеничне борошно подорожчало на 4,3% – до 12,81 грн/кг; житнє – на 55,2%, до 13,68 грн/кг; соняшникова олія – на 11,4%, до 81,02 грн/кг; цукор, навпаки, подешевшав на 1,4%, до 32,68 грн/кг.
Серед основних факторів зростання ціни на хліб, за словами експерта, – зростання цін на паливо, енергоносії та робочу силу. Зокрема, бензин з початку року подорожчав на 6,7%, до 57,66 грн/л; дизельне паливо – на 6,9%, до 55,84 грн/л.
Окрему роль відіграє підвищення заробітної плати в хлібопекарській галузі. Оскільки підприємства мають статус критично важливих для економіки, рівень офіційної заробітної плати працівників має бути не менше 20 тисяч гривень на місяць, що також тисне на собівартість продукції.