В Україні споживча інфляція за 11 місяців 2024 року склала 10,4%, а найбільший внесок у прискорення інфляційного процесу має зростання цін на продукти харчування та безалкогольні напої.
Про це повідомив очільник парламентського комітету з фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев з посиланням на дані Держстату.
Зокрема, продовольча інфляція пояснює половину загального зростання цін за вказаний період. При цьому різниця у зростанні цін на продукти харчування між регіонами є доволі суттєвою.
Регіональні відмінності
Найбільше зростання цін на продукти харчування зафіксовано у Києві — на 15,7%.
У той же час, найбільш стабільними залишилися ціни в Запорізькій області, де інфляція на продукти харчування склала лише 9,3%.
Окрім Києва, найбільша (порівняно із середнім значенням) продовольча інфляція спостерігалась у наступних областях:
Полтавській;
Сумській;
Волинській;
Кіровоградській;
Харківській.
Найменша інфляція (окрім Запоріжжя) — у Дніпропетровській, Житомирський, Івано-Франківській, Черкаській областях.
У середньому по Україні зростання цін на продукти харчування склало 12,1%.
Ціни на окремі продукти
Ціни на конкретні продукти варіюються значно залежно від регіону.
Наприклад, 1 кг сала у Києві у листопаді коштував 243 грн, тоді як у Запорізькій області — 177 грн, що на 37% дешевше.
Водночас, житній хліб і окремі крупи, зокрема ячна, були майже на 20% дешевші у Запорізькій області.
Нагадаємо, у листопаді 2024 року середнє значення Індексу продовольчих цін ФАО становило 127,5 пунктів, що на 0,5% більше, ніж у жовтні, і на 5,7% вище порівняно з листопадом 2023 року.