Нацбанк пояснює це поєднанням різних чинників — від клімату до держпідтримки агросектора в ЄС
У першій половині 2025 року ціни на харчові продукти в Україні знову почали наближатися до рівня країн ЄС, а за деякими категоріями вже й перевищили його. Про це йдеться у липневому інфляційному звіті Національного банку України.
За останні п’ять років ціни на продовольчі товари у світі зросли більш як на 35%. Для порівняння, загальна інфляція у той самий період склала близько 25%. Цей тренд відобразився і на українському ринку: за даними НБУ, з 2016 року продукти в нашій країні подорожчали в середньому на 79% (в євровому еквіваленті), тоді як у країнах Євросоюзу — на 46%.
На прискорення інфляції вплинули глобальні потрясіння: пандемія, війна, кліматичні зміни, зростання цін на енергоносії та пом’якшення монетарної політики в багатьох країнах. Усе це разом створило «ідеальний шторм» для продовольчого ринку.
Чому ціни в Україні ростуть
На ціни в нашій країні впливають і внутрішні, і зовнішні чинники. Серед перших — погода, війна, витрати на виробництво та споживчий попит. Серед других — світові ціни, торгівельні умови, експорт, імпорт та курсові коливання. Важливим чинником також стала Угода про зону вільної торгівлі з ЄС, яка стимулювала товарообіг і, відповідно, вирівнювання цін.
У 2023–2024 роках процес конвергенції дещо сповільнився через ослаблення гривні до євро. Але вже у 2025-му тенденція відновилася: ціни на українські продукти знову наблизилися до європейських — або й перевищили їх.
Загалом тенденція у тому, що їжа вже коштує стільки, як у ЄС. А ось зарплати далеко не як у ЄС. Нагадаємо, що в Україні мінімалка – 8000 гривень, а в ЄС вона варіюється в різних країнах. Наприклад, в Болгарії мінімальна зарплата – 551 євро (майже 23 300 грн), а Люксембурзі – 2 638 євро (понад 125 тисяч гривень), що в рази більше, ніж в нашій країні.
Що подорожчало найбільше
За даними звіту, ціни на вершкове масло в Україні вже на 20–25% вищі, ніж у Польщі. Це пов’язано з високою собівартістю виробництва та слабшою державною підтримкою аграріїв у порівнянні з європейськими країнами.
Також дорожчими за європейські стали свинина та молочні продукти. Причина — проблеми у тваринництві, зниження поголів’я худоби та нестача підтримки з боку держави.
Що залишається дешевшим
Натомість деякі продукти все ж мають нижчу вартість в Україні, ніж в ЄС. Серед них:
- соняшникова олія — завдяки потужному внутрішньому виробництву (на 20–25% дешевше, ніж у Польщі),
- м’ясо птиці та яйця — через ефективну структуру великих агропідприємств,
- хліб, крупи, овочі, фрукти, прісноводна риба — завдяки нижчим витратам на сировину, працю та логістику.
НБУ додає, що деякі продукти в Україні традиційно коштували дешевше, ніж у ЄС. Тому їхнє швидке подорожчання може викликати зміну поведінки споживачів — наприклад, відмову від певних товарів або перехід до дешевших аналогів. Швидкість наближення цін напряму залежить від купівельної спроможності українців, яка досі суттєво нижча за європейську.
Одна з причин вищих цін — ставка ПДВ. В Україні вона становить 20% на продукти харчування. Для порівняння, у Польщі — лише 5%, а з 2022 по 2024 рік польський уряд узагалі обнулив її на основні харчі, щоб стримати інфляцію.