Ціни на яблука в Україні пробили психологічну позначку

Цього тижня закупівельні ціни на яблука в Україні зросли до 17-25 грн/кг через скорочення пропозиції зимових сортів. При цьому попит на продукцію залишається високим, що стимулює подальше подорожчання.

20_apple-1122537_1280.jpg (33.37 Kb)

Про це повідомляють аналітики EastFruit. Вартість залежить від сорту, якості плодів та обсягів запропонованої партії. Порівняно з попереднім тижнем, ціни підвищилися в середньому на 13%. Це підвищення стало найвищим за останні 7 років.

Слід також зазначити, що в роздрібних магазинах ціни на яблука часто є вищими і коливаються в межах 27-30 гривень за кілограм. Це зумовлено логістичними витратами та попитом у містах, де вартість доставки і зберігання продукції додатково впливає на кінцеву ціну для споживачів.

Основним фактором, що зумовлює підвищення вартості яблук, є скорочення пропозиції якісної продукції на ринку. Багато виробників обрали стратегію утримання яблук на зберіганні в надії на подальше зростання цін, як на внутрішньому ринку, так і серед експортних компаній. Зимові сорти яблук зазвичай закладаються на тривале зберігання, що дозволяє фермерам продати продукцію пізніше, за вищою ціною.

Водночас, попит на яблука залишається високим. Попри зростання цін, покупці продовжують активно купувати ці фрукти, що також стимулює подорожчання. Це особливо стосується великих партій якісних яблук, які користуються попитом як у роздрібних мережах, так і серед експортерів.

Цьогорічні ціни на яблука в Україні значно перевищують рівень минулого року – на 54% дорожчі, ніж за аналогічний період у 2023 році. Виробники та продавці очікують, що ціни продовжуватимуть зростати, особливо враховуючи стабільний попит і обмежену пропозицію якісної продукції.

Ціни на яблука в супермаркетах

Як показав моніторинг станом на 20 жовтня, яблука розповсюдженого сорту “Гала” у великих мережах супермаркетів продають в середньому по 27,85 грн/кг. Зокрема:

АТБ – 31,95 грн/кг;

Сільпо – 33 грн/кг;

Фора – 31,90 грн/кг;

Novus – 34,99 грн/кг.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *